Met zonsopkomst naar Bromo Tengger

Het is één van de dingen die niet op jouw lijstje mag ontbreken als je Java bezoekt: een bezoek aan de Bromo vulkaan. Het is de bekendste, maar zeker niet de hoogste vulkaan van Java. Toch heeft de Bromo met een hoogte van 2.393 meter een bijzondere ligging. Omringd door groene bergen en heuvellanden.

Een toeristisch verschijnsel, maar zeker de moeite waard. Net als honderden anderen stonden we om 02.30 uur op om de zonsopkomst mee te maken. We sliepen tegenover de Bromo vulkaan dus konden de dag ervoor al een glimp van de vulkaan opvangen. Toen de jeep voor kwam rijden, begon onze excursie. Ik houd wel van wat actie, dus de chauffeur scheurde door het ‘maanlandschap’. We gingen steeds harder, kozen voor de off-road routes en zochten de meeste kuilen op. Dat de wekker zo vroeg ging deze ochtend was ik hierdoor gauw vergeten.

Java-Bromo2

Java-Bromo3

Het was een kleine 20 minuten rijden en een half uurtje lopen toen we aankwamen bij het uitzichtpunt. Net als vele andere toeristen wachten op dat ene moment. We stonden vol spanning te wachten toen opeens vanuit het oosten de zon opkwam. Een mooie oranje gloed, maar het duurde even voordat ook de Bromo vulkaan verlicht werd. Toen de zon er eenmaal goed opstond, zagen we een mooie, verlichte vulkaan die ook nog wat as uitspuugde. Een indrukwekkend gezicht!

Java-Bromo4

Op weg naar de krater
Na de zonsopkomst was het tijd voor wat actiefs. Ik had het vooraf aan de excursie niet verwacht, maar een bezoek aan de krater was mijn hoogtepunt van deze dag. De krater bereik je door 300 trappen omhoog te klimmen. Als je een normale conditie hebt, is deze klim goed te doen. Ik vond het beginstuk waar je door het zand omhoog loopt zelfs zwaarder. Als je voor de trappen staat, heb je het ergste gedeelte al gehad. Eenmaal boven scheen de zon op de krater. Wat een uitzicht! Echt waanzinnig mooi!

Java-Bromo5

Java-Bromo6

Java-Bromo7

Toen ik aan de afdaling begon, begon het steeds meer te waaien. Gelukkig was ik goed voorbereid en had ik mijn sjaal mee. Mijn haar en gezicht had ik afgedekt, zodat ik niet de hele tijd aan het zandhappen was.

Rond de klok van 9 kwamen wij weer terug in het hotel. Het Aziatisch ontbijt stond voor ons klaar en na een koude douche gingen we weer verder naar ons volgende stop: Kalibaru. We bezochten in Kalibaru een theeplantage, maar genoten vooral van de rust en het zonnetje om daarna opgeladen door te reizen naar onze laatste bestemming: Bali!