Mijn vijf teleurstellingen op reis

Het overkomt iedereen weleens. Je verheugt je zo erg op een reis, maar dan kom je ergens en dan voldoet het helemaal niet aan jouw verwachtingen. Het eten, de mensen of de plaats kan erg tegenvallen. Na wat reizen gemaakt te hebben, heb ik mijn top 5 teleurstellingen voor je op een rij gezet.

#1 Rome – Trevi Fontein
Rome is één van de mooiste steden die ik in Europa bezocht heb. Die oude, Romeinse tijd, het heerlijke eten, het Vaticaan én niet te vergeten: de Trevi Fontein. Ik had in Nederland al bedacht dat ik een muntje in de Trevi Fontein wilde gooien. Naast dat het geluk brengt, zul je terugkeren naar Rome als je over je linkerschouder een muntje in de fontein gooit. Ik slenterde door de kleine straatjes van het centrum en kwam aan bij de Trevi Fontein. Ik liep er bijna voorbij, omdat ze de fontein aan het restaureren waren. Geen helderblauw water of toeristen die muntjes in de fontein gooide, alleen maar steigers. Voor mij reden genoeg om hier nog eens terug te keren.

#2 IJsland – Noorderlicht
In de winter naar IJsland. Het stond zo hoog op mijn lijstje en wat is het een geweldig land. Hier wonen de meest vriendelijke mensen die ik ontmoet heb. Zo gastvrij en behulpzaam. We hadden een auto gehuurd om de zuidelijke kust van IJsland te ontdekken. Naast de gletsjers, watervallen en geisers ging ik voor het Noorderlicht. Helaas, na 8 dagen IJsland heb ik het Noordericht nog steeds niet gezien. Het weer zat ons niet mee. Elke dag wat regen, veel sneeuw en helaas geen helder weer. Eén nacht hebben we wat witte golven gezien en volgens het gastverblijf waar we verbleven was dit het Noorderlicht. Alleen niet de mooie groene, paarse gloed die je je voorstelt bij het Noorderlicht. Nu bijna twee jaar later baal ik nog steeds, maar ik geef de moed niet op. Winters Lapland, Noorwegen? Twee bestemmingen die nog hoog op mijn lijstje staan.

#3 Beijing – Chinese muur
Eindelijk was het zover. Het moment waar ik mijn hele China reis, en de weken ervoor, naar uit keek: mijn bezoek aan de Chinese muur. We stonden vroeg op om via de Ming Tombs naar de muur te gaan. 16 dagen ben ik in China geweest en na een regenachtig Shanghai, was het ook regenachtig tijdens mijn bezoek aan de muur. Het begon met lichte regen, maar het werd steeds erger. In de kabelbaan naar boven hoorde we de regen tegen het ruit aan tikken en werd het steeds mistiger. Zo erg, dat we eenmaal boven geen uitzicht meer hadden. Wel blijft het een bijzonder moment. Lopen over de muur die zo’n lange geschiedenis heeft. Als het nog niet op je bucketlist stond, is het zeker het bedenken waard.

#4 Barcelona – Spanje
Ik woonde een half jaar in het zonnige Barcelona en ben daarna nog een aantal keer teruggegaan. Het blijft altijd mijn tweede stad. Het is een ideale bestemming, omdat je strand en cultuur met elkaar kunt combineren. Maar wat duurt de bouw van de Sagrada Familia lang. Elke keer als ik in Barcelona ben is er een stukje gedaan, maar zijn ze aan de andere kant alweer bezig om dat stukje te restaureren. De planning is dat de Sagrada Familia over 5 jaar uit de steigers is, maar eerst zien dan geloven. Ik keer dan zeker nog eens terug om het kunstwerk van Gaudi te bewonderen.

#5 Portugal – Albufeira
Met twee vriendinnen besloot ik naar Albufeira te gaan. Zon, lekker eten en vooral genieten met elkaar. We hadden de hele week vol gepland met allemaal leuke uitstapjes. Een jeepsafari door Zuid-Portugal en een dagje Lissabon. Ondanks dat we wisten dat we deze dag lang in de bus moesten zitten om van het Zuiden naar Centraal-Portugal te reizen hadden we het ervoor over.

Maar na een week vakantie sloeg de bom erin. Mijn vriendinnetje werd ziek, zo ziek dat ze opgenomen werd in het ziekenhuis. Het werden vijf dagen van ziekenhuisbezoeken, quarantaines en zelfs een filmploeg die ons volgde voor het tv-programma: De Vakantiedokter. De citytrip Lissabon lieten we vallen, maar mijn vriendinnetje stond erop dat we de jeepsafari moesten doen. Dat deden we, maar de sfeer is totaal anders. Je probeert te genieten, maar wilde met zijn drieën mooie herinneringen maken. Helaas verliep de vakantie anders. Gelukkig konden we wel met zijn drieën in het vliegtuig stappen naar Nederland. Haar achterlaten had ik vreselijk gevonden.

Er zijn nog veel meer plekken die ik bezocht heb, waar ik iets minder leuke herinneringen aan heb. Het snorkelen op Kaapverdië viel erg tegen, in Central Park, New York, stond ik tot mijn knieën toe in de sneeuw, na bijna 3.000 traptreden stond ik in de mist naar het uitzicht over Vancouver te kijken én struikelde ik in Valencia toen ik een foto wilde maken. Maar hieronder het resultaat. Ondanks dat ik de rest van het weekend mank liep, vindt ik de foto best mooi geworden, toch? Het mag de pret niet drukken. Alle bestemmingen hebben een speciaal plekje in mijn hart en wil ik zeker nog eens bezoeken.