Op stedentrip naar Antwerpen!

Belgische pralines, verse wafels en de meest uiteenlopende pintjes; ik kan mijn geluk niet op als ik Antwerpen ben. De ideale stad voor een dagje of weekendje weg. Naast de bekende highlights zijn er nog veel onbekende plekjes die zeker de moeite waard zijn. Mijn top 5 voor een perfecte citytrip lees je hier.

#1 Brouwerijen
België staat bekend om zijn vele biersoorten. De bekendste is de Antwerpse Koninck bier. Een bezoek aan brouwerij de Koninck mag daarom niet ontbreken als je in Antwerpen bent. Er is een interactieve brouwerijtour, waar je alles leert over het bierproces. Met een biertje in je hand kom je achter de leukste feitjes. Want als je in dé brouwerij van Antwerpen bent, hoort een lekker koud pintje erbij. Er zitten twee biertjes bij de prijs inbegrepen, maar na het bezoek kun je nog een proeverij nemen om alle verschillende soorten te proeven.


Een andere leuke brouwerij die nog niet zo bekend is, is Brouwerij Café de Seefhoek. In het voorjaar van 2017 opende deze brouwerij zijn deuren. Gelegen in de wijk ‘t Eilandje, in het Noorden van Antwerpen. Als je niet weet waar het zit, zal je er geheid langs lopen. In geen één reisgids komt deze brouwerij naar voren, maar gelukkig heeft een lokale gids ons hierover getipt. Veel kleinschaliger en hierdoor gezelliger. Seef, de Cadix, of misschien een Bootjes bier? Wat wordt jouw favoriet?

#2 ’t Eilandje
Huur een fiets en bezoek ’t Eilandje. Door te fietsen door een stad, zie je niet alleen meer, het is in Antwerpen ook nog spotgoedkoop. Voor € 4,- per dag huur je al een fiets en kun je de uithoeken van de stad ontdekken. Brouwerij Café de Seefhoek staat in ’t Eilandje, maar daarnaast staan er veel gezellige restaurants, is er een groot stadspark en bevind je je bij de haven van Antwerpen.

Een uniek gebouw is het Felixpakhuis. Het heeft een bijzondere ligging, want het pakhuis verbindt het stadscentrum met ’t Eilandje. Het is een pakhuis uit de 19e eeuw en werd gebruikt als opslagplaats voor koffie, graan, kaas en tabak. Tegenwoordig is het een stadsmonument en wordt het gebruikt als opslag voor diverse archieven.

En naast dit monument is de bedenker van Suske en Wiske geboren in ‘t Eilandje. Willy Vandersteen is geboren in een rijtjeshuis vlakbij het park. Wij besloten er even langs te fietsen en te zien waar het idee van Suske en Wiske is ontstaan.


#3 Het stadscentrum
Je kunt je prima een dag vermaken in het stadscentrum. Shoppen doe je in dé winkelstraat van Antwerpen: Meir. Voor een groot gedeelte is de straat autovrij, dus je kunt in alle rust de leukste winkels afstruinen. 

In de Meir staat The Chocolate Line, waar je niet alleen chocolade kunt kopen, maar ook een kijkje kunt nemen in de keuken. Des te verder je de keuken in loopt, des te sterker de geur van chocolade wordt. De chefs stonden chocolade na chocolade te maken, zodat je je bijna niet kunt inhouden om ook een doosje mee te nemen voor thuis. 

De Vlooienmarkt
Bezoek op zaterdag én zondag de Vlooienmarkt. Tegenwoordig zijn er weinig dieren te zien, maar je kunt hier wel een picknick inslaan voor de lunch. Franse kaasjes, tapas, verse/warme noten, geurige kruiden; er is genoeg keus. Koop wat lekkers voor tussen de middag en eet het op in het naastgelegen stadspark. 

De Grote Markt
De Grote Markt van Antwerpen bruist en staat vol met restaurants, maar de omliggende straatjes en pleintjes zijn nog veel leuker. Zo liepen wij toevallig voorbij ’t Hofke. Een 16e eeuws hofje, wat tegenwoordig omgetoverd is tot restaurant. Toch is het karakteristieke uit de 16e eeuw behouden gebleven. Erg leuk om doorheen te wandelen en te zien wat voor moois er in elk hoekje verstopt zit. 

Op de Grote Markt staat Onze Lieve Vrouwekathedraal. Een 123 meter hoge kathedraal die boven de stad uitreikt. De bouw heeft maar liefst 169 jaar geduurd, dus neem de tijd om ook binnen even een kijkje te nemen.


#4 De Schelde & ’t Zuid
Eenmaal wandelend door de straten kom je al snel uit bij De Schelde. Hier vind je het oudste gebouw van Antwerpen: Het Steen. Vroeger diende het als gevangenis, tegenwoordig wordt het verbouwd, zodat het gebruikt kan worden voor evenementen.

Maak een boottocht over de Schelde of wandel door naar de wijk ’t Zuid, waar de kunstenaars actief waren. ’t Zuid is bruisend en heeft leuke restaurants en cafés. Je vindt hier diverse musea, maar het leukste is gewoon rond te wandelen door de wijk. Sluit je dag hier af en geniet tussen de locals van een lekker hapje en drankje.

Naast erover- of omheen, kun je ook onder de Schelde door. De Sint-Annatunnel is een 30-meter diepe voetgangerstunnel die je naar de andere kant van de stad brengt. De tunnel is prachtig, maar aan de andere kant van het water is weinig te doen. Wel heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Antwerpen.

#5 Centraal Station
Het Centraal Station is eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich. Het bestaat al meer dan 125 jaar en heeft zijn oude stijl behouden. Zijn oude, maar moderne uitstraling is misschien nog wel mooier dan Grand Central Station in New York. Vanaf hier reis je door naar je volgende bestemming of terug naar huis. Maar niet voordat je een Belgische wafel gegeten hebt. Zo sloten wij ons weekend ook af. Dat hoort er tenslotte bij als je op stedentrip in België bent.