West- en centraal Java: Bandung & Jogyakarta

West- en centraal Java: Bandung & Jogyakarta

Aangekomen op Java merkte ik gelijk verschil met Sumatra. Veel rustiger en moderner. Zeker de stad Bandung. Je vindt veel oude huizen terug uit de Nederlandse koloniale tijd. Leuk om door de stad de wandelen of per becek (motorfiets) de stad te verkennen.

20180629_145959

’s Avond kun je heerlijk eten op Jl. Braga. Je hebt hier genoeg keus uit Aziatische en westerse restaurantjes. Wij aten bij Braga Art Café. Mijn eerste Bintang Radler bestelde ik daar en het derde gerecht van de kaart. Waarom het derde gerecht? Mijn vriend gaf me voordat mijn reis begon een Reisjournal. Een geweldig boek waar je je verhalen in kwijt kan, maar ook wat opdrachten kunt doen. Bestel een lokaal drankje, koop een kitscherig souvenir en bestel het derde gerecht van de kaart. Het bleek spicy tofu te zijn en het was heerlijk bereid. Zeker met een Bintagetje erbij en een mooi uitzicht over de winkelstraat. En dat alles voor € 4,- per persoon.

20180629_152851IMG-20180705-WA0295IMG-20180705-WA0328

De theeplantages van Bandung
Op een uur rijden van Bandung vind je de Puncakpas. Je rijdt langs groene, uitgestrekte theevelden waar je ook een bezoek kunt brengen aan een theefabriek. Wij gingen naar een fabriek die gespecialiseerd is in het maken van zwarte thee. De gids legde het hele proces uit en vertelde ons dat ze per dag meer dan 80 ton aan thee maken. Aan het einde van de rondleiding mochten we de thee proeven en kregen we een doosje mee als souvenir. Ik ben normaal geen fan van zwarte thee, maar het smaakte erg lekker.

Vlakbij de theefabriek vind je een van de vele vulkanen van Java: de Tangkuban Perahu. De vulkaan is nog altijd actief en dat merk je gelijk aan de zwavelgeur die er hangt. Ik heb al meerdere vulkanen in mijn leven gezien, waardoor ik deze niet zo heel spectaculair vond. Maar als je toch in de buurt bent, kun je net zo goed een bezoekje brengen. De entree vind ik zelf erg duur in vergelijking met wat je ziet. Je betaalt ongeveer € 12,- aan entree.

20180629_111351

Een ritje met de trein
Met de trein reden we van Bandung naar Jogyakarta. Onze chauffeur stond ons in Jogyakarta, met de koffers, op te wachten. Een reis door Azië is voor mij niet compleet zonder een treinreis. Ik vond de reis dan ook echt een toevoeging. In ongeveer zeven uur rijd je langs groene, uitgestrekte rijstvelden en kleine dorpjes. De kinderen uit de dorpen stonden te zwaaien en te lachen naar de trein die voorbij reed.

20180630_101512.jpg

Het wereldwonder: de Borobudur
Het was eindelijk zover. Mijn bezoek aan de Borobudur. Zoveel foto’s en zoveel verhalen had ik al gehoord en ik kon niet wachten om er eindelijk zelf eens te staan. We sliepen naast de Borobudur, waardoor we om 7 uur al de eerste glimp konden opvangen. Al wandelend naar de Borobudur kreeg ik een déjà vu. Zes jaar geleden was ik in China en op de dag dat ik naar de Chinese muur ging regende het en was het behoorlijk mistig. Zo mistig waardoor we niet van het uitzicht konden genieten. Ook bij de Borobudur begonnen we mistig. Ik baalde gelijk. Het zou me toch niet weer overkomen dat ik straks geen mooi uitzicht heb? Maar gelukkig klaarde de lucht op, waren de wolken verdwenen en was de lucht een uur later helderblauw.

IMG-20180701-WA014920180701_083708IMG-20180701-WA0214

De Borobudur vond ik prachtig. Het mooiste wat ik tot nu toe in Indonesië gezien heb. Zoveel details, erg indrukwekkend. De Borobudur bestaat uit negen lagen. We zijn ze allemaal afgegaan. Loop met de klok mee, zoals de Boeddhisten dat ook deden en geniet van elk ornament. Zoveel verschillen, maar allen zo ontzettend gedetailleerd. Eenmaal boven op de stoepa genoten we van het uitzicht, dankzij de opgeklaarde lucht. Je kunt ook besluiten de zonsopkomst mee te maken bij de Borobudur. Bij goed weer heb je een spectaculair uitzicht!

20180701_084848

Candi Prambanan
Jogyakarta staat bekend om de grootste hindoetempel ter wereld: Candi Prambanan! Niet alleen groot, maar het bestaat net als de Borobudur uit veel ornamenten. Elke tempel is weer anders en erg mooi gemaakt. Als je de tijd hebt, bezoek dan een dag de Borobudur en een dag Prambanan. Als je een combinatieticket koopt mag je hem ook voor twee dagen gebruiken.

Naast Candi Prambanan staan er nog meer tempels in de buurt. Candi Sewu is ook zeker een bezoekje waard. Toen ik er was, was het behoorlijk warm, waardoor we wat meer rust namen en meer tijd namen om de tempel in ons op te nemen. Even niks doen en genieten op een grasveld om de hoek. Wanneer is de volgende keer dat je hier weer bent? Waarschijnlijk niet de eerste vijf jaar, dus het is te zonde om alleen maar gehaast door een land te reizen.

20180701_145840.jpg

Ramayana voorstelling
Een Ramayana-voorstelling mag niet ontbreken als je op Java bent. Een balletvoorstelling die het verhaal van Romeo en Juliette verteld. De balletvoorstelling duurde 1,5 uur, maar ik heb tot de laatste minuut genoten van het verhaal. Er wordt niet in gesproken, maar van tevoren krijg je het verhaal uitgelegd waardoor het makkelijk te volgen is. Mooie dans, vuurwerk en een goed einde maakte het een echt avondje uit. Als je iets traditioneels wilt doen, is dit een leuke toevoeging.

20180701_202138

Op de pedalen langs de sawa’s
Fietsen vind ik een van de leukste dingen die er is als ik in een stad ben. Ik probeer het daarom ook elke vakantie in te plannen. Je ziet veel meer en komt in dorpjes waar je anders snel voorbij rijdt. Met Towil Fiets gingen we langs de rijstvelden. Op een Nederlandse omafiets! We kwamen langs bewoners die tassen maakte, sojabonen lieten drogen, rijst maalde en kroepoek maakte. Kleine kindjes zwaaide naar ons en hun ouders begroette ons. We stapte elke keer even af om binnen te kijken, maar ook zelf mee te werken. Zo heb ik sojabonen en bananenbladeren ingepakt en geweefd. We kwamen bij een oude vrouw die kleding weefde voor speciale gelegenheden. Uiteraard mocht ik ook een poging wagen en weven is nog best lastig. Na wat hulp krijg je het onder de knie en zo heb ik toch 10 cm geweefd. Na het weven werd ik in klederdracht gehesen en werden er weer wat mooie foto’s gemaakt. We sloten de fietstour af met thee, kroepoek, gebakken banaan en andere traditionele hapjes bij de gids thuis. Wat blijft het toch leuk om even wat actiefs te doen, maar onderweg ook te genieten van de stilte en de lokale bewoners om je heen.

20180702_09103820180702_082902(0)20180702_084409