Samosir Island: de geschiedenis van de Batak!

Samosir Island: de geschiedenis van de Batak!

Op een uur varen van het vaste land van Sumatra vind je het eiland Samosir. Hier vind je de oude Batak-dorpen terug. Vanaf de haven van Prapat pakte we de ferry. Op de ferry stond ik met verbazing te kijken naar het aantal auto’s dat meekonden. Waar wij in Nederland zouden zeggen dat het niet meer past, besluiten ze in Sumatra nog minimaal tien extra auto’s mee te nemen. En waarom niet, want met een beetje passen en meten ging het makkelijk. De boottocht was voor mij even een momentje van rust. Genieten van het uitzicht over het Tobameer.

20180627_120035

Eenmaal aangekomen reden we door naar ons resort in het stadje Tuk Tuk. Tuk Tuk is het centrum van Samosir. Je vindt hier verschillende restaurants en cafés. Wij kozen voor een restaurant waar ze gegrilde vis van de barbecue serveerde en je uitzicht had over Lake Toba. We waren het deze vakantie al een paar keer tegengekomen: lege restaurants. Waar eten alle andere toeristen? Of zijn wij gewoon nog vroeg in het seizoen? Ook in dit restaurant was het rustig. De sfeer is er dan ook naar om na het eten, nog een drankje te doen en daarna maar terug te gaan naar het hotel. Het was gelukkig weer een lange reisdag geweest, waardoor ik er vroeg indook.

20180626_193538

Batak-dorpen
De volgende dag stond een bezoek aan de traditionele Batak-dorpen op het programma. Deze dorpen kun je herkennen aan de vissersbootdaken. We begonnen onze dag bij Tomok: waar de graftombe van koning Simanindo staat. De Batak-families leefde met de hele familie in een huis. Soms betekende dat, dat ze met 25 personen op een verdieping leefde. Pas als je in het huis staat, merk je hoe klein en krap het is. De onderste laag is voor de dieren, de middelste werd gebruikt als keuken en slaapkamer en de koning had nog een extra verdieping voor opslag.

De gids vertelde ons dat vrouwen uitgekozen werden door naar hun borsten te kijken. Des te groter, des te meer kans er was dat de vrouw vruchtbaar was. De koning had daarom op de voorkant van zijn huis borsten laten namaken, die als versiering gebruikt werd voor zijn huis.

De koning was ontzettend machtig. Als crimineel kreeg je al snel de doodslag. Dit was geen gemakkelijke, het was een marteling. Eerst werd je drie dagen opgesloten zonder eten en drinken. Je benen en armen werden vastgeketend, zodat je geen kant op kon. Na deze drie dagen besloot de koning of het een goede dag was voor de executie. De crimineel moest zijn verhaal doen, waarna hij drie uur lang gemarteld werd met 150 stokslagen. Zijn hart en ogen werden uit zijn lichaam gesneden en deze werden rauw opgegeten door de koning en zijn familie die tijdens de marteling toekeken. Het bloed van het slachtoffer dronk de koning op, zodat hij nog krachtiger en machtiger werd. Gelukkig speelde dit verhaal zich meer dan 350 jaar geleden af en hoeven wij ons geen zorgen te maken dat dit nog eens zal gebeuren.

20180626_09443020180630_12583920180626_091444

Met de voetjes van de vloer
Na de rondleiding door het Batak-dorp was het tijd voor een leuke activiteit: het bijwonen van een traditionele dansvoorstelling. Leuk om te zien, maar ook zeker leuk om zelf mee te doen. Aan het einde van de voorstelling worden alle vrouwen en een man uit het publiek gehaald en omgekleed om mee te doen aan de dans. Tijd om de voetjes van de vloer te halen. Nergens om je zorgen over te maken, want je hebt de stapjes zo onder de knie.

20180626_145446

We eindigden onze tour met een bezoek aan de Panorama van Lake Toba. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over het meer. Zelf vond ik de weg op het vaste land van Sumatra langs de Karohooglanden een mooier uitzicht geven. Je rijdt rondom het meer en kunt een stop maken bij de Si Piso Piso waterval. De waterval is 120 m hoog. Vanaf boven heb je al een mooi uitzicht, maar klim naar beneden, want daar is het uitzicht nog spectaculairder. Bij de daling heb je het nog niet door, maar als je weer naar boven klimt, merk je pas hoe steil het eigenlijk is. Het is pittig, allemaal ongelijke traptreden, maar met een goede conditie is het prima te doen. En het uitzicht is het meer dan waard, waardoor ik het zo weer zou doen! Onderweg besloot ik wel een keer te stoppen om even op adem te komen. Al snel kwamen er studenten op mij afgerend die op de foto wilden. Een blonde vrouw die in haar eentje loopt, blijft een attractie. Na de shoot ben ik snel weer naar boven gegaan, zodat ik nog meer uit mijn vakantie kon halen. De dag erna stond namelijk de vlucht naar Java op het programma. Heel erg benieuwd wat dat eiland mij gaat brengen.

20180630_125133