De jungle van Sumatra

De jungle van Sumatra

Selamat datang: welkom op Sumatra. Na een korte stadstour en nachtje in de hoofdstad Medan was het tijd door te gaan naar de jungle van Sumatra! De eerste stop was Tangkahan. In Tangkahan kun je wandelen door de jungle, olifanten wassen of gaan tuben. De laatste twee stonden op mijn lijstje. Olifanten zijn mijn lievelingsdieren, dus ik keek er al jaren naaruit om zo dicht bij deze geweldige dieren te komen.

De weg van Medan naar Tangkahan is niet echt in goede staat. Je hobbelt tussen de palm- en rubberbomen, kleine dorpjes en toeterende scootertjes naar Tangkahan. De groene natuur is prachtig om je heen. Kleine kinderen blijven zwaaien als je langs rijdt en willen het liefst met je op de foto. Gelijk een voordeel dat ik met een privéchauffeur reisde, want je kunt zoveel stops maken als je wilt. Als ik mijn camera tevoorschijn haalde, besloot hij gelijk de auto te stoppen, zodat ik in alle rust kon genieten van het uitzicht en wat mooie foto’s kon maken.

20180624_085335

Olifanten wassen in Tangkahan
Eenmaal aangekomen in Tangkahan kon het wassen van de olifanten beginnen. Met onze gids liepen we naar het olifantenverblijf. Het regende al de hele dag, waardoor de gids besloot een bananenblad voor mij te plukken. Deze kon ik gebruiken als paraplu, zodat ik niet al te nat aankwam. Bij het olifantenverblijf kwamen de olifanten vanuit diverse hoeken naar ons toe. Ik wist op een gegeven moment niet meer waar ik moest kijken, maar als snel ging mijn aandacht naar een paar baby-olifanten die niet konden wachten om het water in te gaan. Wij mochten de grootste en oudste olifant van Tangkahan wassen, Tony. Tony vond het heerlijk in het water. We waste hem, gaven hem eten, kuste en knuffelde hem en als bedankje kregen we van hem een koude douche! De baby-olifanten kwamen nog even langs om wat eten uit ons zakje te halen. Wat een bijzondere ervaring en wat ontzettend leuk te doen. Ik voelde me weer even een kind midden in de jungle van Indonesië.

Na het wassen van de olifanten gingen we tubend terug naar huis. Door de jungle, waar we onderweg oog in oog stonden met kleine makaken. De eerste apen die we zagen. Door het water liepen we naar een hotspring en genoten we van de rust om ons heen.

20180623_161424(0)20180623_16120320180623_161622

20180623_162448.jpg

Van Tangkahan naar Bukit Lawang
De volgende dag reden we verder naar Bukit Lawang. Een rit van ongeveer 2.5 uur. Weer hobbelend langs palm- en rubberbomen. Onderweg stopte we bij een coconutbar. De naam zegt het al, we genoten van heerlijk kokoswater. De kokosnoot moesten we alleen zelf nog even plukken. Met een stok ging ik in de weer en binnen no time lagen de eerste kokosnoten op de grond. Snel wat drinken, zodat we verder konden naar de orang-oetans.

Orang-oetans spotten in Bukit Lawang
Het blijft spannend. Zullen we orang-oetans gaan zien in de bebosde jungle? Door smalle paadjes gingen we steeds verder de jungle in. Al snel zagen we de Thomas Leaf Monkey. Een aap die je veelal ziet in Bukit Lawang en die ook in onze accommodatie leven. Je hoort van alles om je heen en kijkt je ogen uit. Pas wel op, want zeker als het geregend heeft, kan het behoorlijk glad zijn in de jungle. Je ziet slangen en vlinders en hoort in de verte krekels, vogels en orang-oetans roepen. Na een kleine 1.5 uur lopen, hadden we geluk. Daar waren ze dan: vier orang-oetans. Dankzij de gids, die bananen mee had, konden we ontzettend dichtbij komen. Ze speelde met elkaar en bleven elkaar uitdagen. Erg gaaf om te zien dat dit nog een van de weinige plekken op de wereld is waar je de orang-oetan in het wild kan zien. Het bleef deze jungletocht bij vier orang-oetans, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik genoot volop en blijf het onwerkelijk vinden hoe dichtbij ik kon komen.

20180624_132518(0)20180624_13572320180624_135129

Ik ben erg benieuwd wat deze reis nog meer gaat bieden. Eerst een lange reisdag van bijna 9 uur. Daarna op de ferry naar het Tobameer, Samosir. Een dagje relaxen, wandelen of kanoën? Ik weet nog niet wat het gaat worden, maar een ding weet ik zeker: ook hier ga ik weer genieten van de natuur en de gastvrije mensen om me heen.