Aftellen tot Indonesië

Wat kijk ik er naar uit om weer terug te gaan naar Azië. Het is alweer 6 jaar geleden dat ik er voor het laatst was. Toen werd het een prachtige reis door China, nu staat Zuidoost-Azië op de planning. Een 23-daagse reis door Indonesië. Ik kan niet wachten om door dit land te reizen. Mijn vakantie naar Jordanië was al een hoogtepunt, maar stiekem denk ik dat dit de mooiste reis van dit jaar gaat worden.

Sumatra
Ik begin mijn reis op Sumatra, reis door naar Java en eindig op het toeristische en bekende Bali. Een 23-daagse reis lijkt lang, maar voor een land dat meer dan 17.000 eilanden telt, is het erg kort. Het wordt dan ook een pittige reis, maar een reis waar ik alles uit ga halen. Na deze vakantie zullen er weer veel dingen van mijn bucketlist afgestreept zijn.

Als je me een beetje goed kent, weet je dat olifanten mijn lievelingsdieren zijn. Ik begin mijn reis dan ook met het wassen van een olifant in Tangkahan. Het lijkt mij zo’n bijzondere ervaring om eindelijk zo dichtbij mijn lievelingsdier te komen. Het is echter niet de enige reden waarom ik zo graag Sumatra wil bezoeken. Er zijn nog maar drie plekken op de wereld waar je orang-oetans in het wild kan zien. Naast Sumatra zijn dat Maleisisch Borneo en Kalimantan. In elk gebied zien de orang-oetans er weer anders uit. Wist je dat orang-oetans op Kalimantan geen staart hebben? Dit heb ik onlangs ontdekt, dus ook weer een leuk weetje om mee te nemen voor wellicht mijn volgende vakantie.

Oran-oetang

Na ons jungleavontuur reizen we door naar het Tobameer. Hier zullen we even tot rust komen, voordat we doorreizen naar het hoofdeiland van Indonesië: Java.

Java
Op Java staat een bezoek aan de koloniale stad, Bandung, de Borobodur en de Bromo vulkaan op de planning. We hebben een privéchauffeur die ons naar de meest bijzondere plekjes op het eiland brengt. Toch zullen we één dag afscheid nemen van onze chauffeur om de trein te pakken. Als je door Azië reist, is je reis pas compleet met een treinreis door één van de landen. We pakken de trein van Bandung naar Jogyakarta. Eenmaal in Jogyakarta aangekomen, stappen we op de fiets om deze stad te ontdekken. Op de fiets naar Prambanan, het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex van Indonesië. Doordat ik het alleen van foto’s ken, kan ik me heel moeilijk inleven hoe mooi het moet zijn, maar als ik vrienden moet geloven dan kijk ik mijn ogen uit!

Borobodur

Twee dagen later staat een bezoek aan de Bromo vulkaan op de planning. Vroeg op om de zonsopkomst mee te maken. Erg toeristisch, maar indrukwekkend heb ik horen zeggen. Na de Bromo vulkaan is het alweer tijd om aan onze laatste deel van Java te beginnen. Wandelen door de rijstvelden van Kalibaru, voordat we de boot pakken naar Bali.

Bromo-vulkaan

Bali
We beginnen op Bali in Pemuteran. Eén nachtje kamperen op het strand. Naja, glamping. Uiteraard is ons resort van alle gemakken voorzien, slapen we in een ruime tent op het strand en is er een infinity pool om ’s avonds van het uitzicht te genieten. Tijd om mijn snorkel om te doen en de onderwaterwereld te gaan ontdekken.

Na Pemuteran reizen we door de rijstvelden door naar Munduk en Ubud. In Ubud zoeken we de verkoeling op en stappen we in een raft. Raften op plekjes waar je als gewone voetganger niet komt, lijkt me geweldig. Even wat actiefs doen, voordat we weer op de pedalen stappen om met de fiets langs de rijstvelden te fietsen.

Rijstveld-Bali

Een paar uitstapjes naar tempelcomplexen en de Grand Canyon van Bali mogen we niet vergeten. In Sanur zoeken we nog even de rust op. We laten alle indrukken op ons inwerken, pakken zo af en toe een massage en komen vooral tot rust op het strand.

Terwijl ik dit typ, had ik gehoopt dat ik morgen al kon vertrekken. Maar waar kijk ik nu het meeste naar uit? De cultuur, de diversiteit van de eilanden, de gastvrije mensen en natuurlijk niet te vergeten, het eten? Het is erg moeilijk te zeggen. Ik houd van de Indonesische keuken. Alleen al als ik de geur van de verse kruiden ruik, krijg ik trek en zin om wat te eten. Of ik me ga wagen aan het streetfood, dat weet ik nog niet. Ik vind dat je de echte keuken niet getest hebt, voordat je bij één van de eetstalletjes wat gegeten hebt, dus er zal vast een dag bijzitten dat ik me er toch aan ga wagen. Door onze privéchauffeur hebben we een planning, maar ook de mogelijkheid om wat af te wijken. Af en toe een spontaan uitstapje maken, zodat we optimaal kunnen genieten van dit gastvrije land. Selemat Tinggal!