De verrassingsstedentrip: Antalya!

Voor mijn werk werd ik uitgenodigd om mee te gaan naar Turkije. Het werden drie dagen Belek, Side en Antalya. Een druk programma waar ik naast veel hotels gelukkig ook wat tijd had om de steden te verkennen. Antalya sprong er snel uit. Toen ik door de oude stad liep, dacht ik maar aan één ding: wat een geweldige stad voor een stedentrip!

Antalya heeft mij doen verrassen. Als je op zoek bent naar mooi weer, oudheid, cultuur en heerlijk eten, dan is Antalya de ultieme bestemming.

De oude stad: Kaleici
Kaleici is het historische deel van Antalya. Ik begon mijn bezoek bij de Yivli Minare Moskee. Het is de meest beroemde moskee van de stad en maar liefst 38 meter hoog. Je kunt de moskee dus bijna vanuit de hele stad zien. Tussen de diensten door kun je de moskee en de naastgelegen tuin bezoeken. Je vindt hier een stukje Turkse geschiedenis terug.
Na mijn bezoek aan de moskee was het tijd om te verdwalen door de kleine straatjes. Door door de straatjes te lopen, kom je de leukste boetiekjes en eettentjes tegen. Veel cafés zijn zo ingericht zodat je lekker kunt relaxen. Er liggen kleurrijke loungekussens op de grond, zodat je in Turkse sferen kunt genieten van een kopje zoete thee met allerlei Turks fruit. Heerlijk om op deze manier weer even op te laden.


Daarna besloot ik verder te lopen en kwam ik langs een winkel die alleen maar verse kruiden en gedroogd fruit verkocht. Even wat lekkere dingen voor thuis inslaan en daarna weer door met het ontdekken van de stad.

Als snel kwam ik aan bij een andere belangrijke bezienswaardigheid: de Hadrianuspoort. Deze 2000 oude poort is tevens één van de toegangspoorten tot Kaleici. De poort bestaat uit drie zuilen en het heeft nog steeds de oude Romeinse authenticiteit.

Dineer aan de jachthaven
Wat is er mooier om je dag af te sluiten met een heerlijk diner, uitkijkend op de haven en te genieten van een zonsondergang. Er zijn in Antalya genoeg restaurants te vinden waar je de Turkse keuken kunt proeven. Een keuken waar ik gek op ben! Lekkere vlees- en visgerechten, veel groenten en vers bereide sausjes. Ik likte me vingers erbij af. Na het diner is het leuk om weer even terug te lopen naar één van de terrasjes in het oude centrum. Wat dacht je van een heerlijke cocktail bij Palevra? Een gezellig café waar je voor een betaalbare prijs een drankje kunt drinken.

Shoppen en nog eens shoppen
In Kaleici kun je leuke souvenirs voor thuis kopen of goedkope (merk)kleding. Ook in het nieuwe gedeelte van de stad kun je je geluk niet op. In het overdekte winkelcentrum vind je diverse designerkleding terug.

Een bezoek aan het strand
Na de oude stad ontdekt te hebben, wil je je voeten de volgende dag vast wat rust geven. Breng een bezoek aan het naastgelegen kiezelstrand: Konyaalti. Het strand ligt op slechts 3 kilometer afstand van Kaleici en je kunt hier heerlijk tot rust komen. Wil je liever relaxen op een mooi zandstrand? Reis dan iets verder af naar het nabijgelegen Side. Side ligt op een kleine 1,5 uur rijden van Antalya. Je vindt hier de grotere resorts, maar ook een mooi, breed zandstrand.

Na wat uurtjes genoten te hebben van de zon, kun je de stad niet verlaten voordat je het kleine centrum bezocht hebt. Je vindt in Side oude Romeinse ruïnes terug met als populaire bezienswaardigheid: de Apollo tempel. Een aanrader om de tempel tijdens zonsondergang te bezoeken.


De meeste Nederlanders die Turkije bezoeken kiezen voor een hotel in één van de badplaatsen. Je kunt hier heerlijk tot rust komen en genieten van de zon en het eten. Toch is er zoveel meer te ontdekken in Turkije. Maak eens een uitstapje of kom een keer terug om in een paar dagen het echte authentieke Turkije te ontdekken. In Antalya kom je het zeker tegen!