Een stedentrip naar winters Tallinn

Tallinn viert dit jaar (2018) dat ze 100 jaar een republiek zijn. Een mooie gelegenheid voor mij om de stad te gaan bezoeken. Een stad in de winter bezoeken heeft altijd zijn charmes. Toen ik drie weken geleden aankwam in Tallinn waren de straten bedolven onder het sneeuw, het was -10 graden, maar de zon scheen waardoor het prachtige winterdagen waren. Door de kou zag je weinig mensen op straat, waardoor het soms leek of wij Tallinn het weekend voor onszelf hadden. Een kleine stad waar je in twee dagen voldoende tijd hebt om alle bezienswaardigheden te bezoeken.

De Estse keuken
We kwamen tegen het einde van de middag aan in Tallinn, dus besloten gelijk de Estse keuken te gaan ontdekken. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Ik weet dat ze in Estland veel bloedworst en ham eten en laten dat nu net de twee ingrediënten zijn die ik niet lust. Ik besloot de gok te wagen en we gingen een hapje eten bij Peppersack. Het werd tomaten-vissoep, zalm en een pittig stoofpotje. Het smaakte heerlijk en de keuken heeft mij totaal doen verrassen. Bij Peppersack lopen de obers en serveersters in traditionele klederdracht, brouwen ze hun eigen bier en wordt elke avond een zwaardgevecht gehouden. Als je echt iets traditioneels wilt eten, breng dan zeker een bezoekje aan Peppersack.

Wil je liever in een moderner restaurant dineren? Dat kan uiteraard! In Tallinn vind je zoveel verschillende restaurants, zodat er voor iedereen genoeg keus is.

De oude stad van Tallinn
Heerlijk vind ik het om te verdwalen tussen de smalle straten van een stad. Tallinn is dan een geweldige stad. In de stad vind je veel kleine straatjes waar je omringd wordt door prachtig gekleurde huizen. Op elke hoek van de straat vind je wel een bezienswaardigheid of kerk die je kunt bezoeken.

Begin ‘s ochtends bij de poort naar de oude stad; de Dikke Margareta. Je vindt hier nog een deel van de oude stadsmuur terug. Eén van de best bewaarde plekjes van de stad. Het is een must-see, dus klim zeker naar boven en geniet van het uitzicht.

Al dwalend door de straten kom je al snel uit bij Town Hall Square. Town Hall Square is hét grote bekende plein van Tallinn, waar in de zomermaanden de terrassen vol zitten. Op het plein kun je even opwarmen in één van de restaurants en daarna je weg vervolgen naar de volgende bezienswaardigheden.

Schaatsen tussen de locals
Vanaf Town Hall Square loop je zo naar de St. Nicholas Church. De kerk is tegenwoordig een kunstmuseum, maar als je liever wat actiefs wilt doen dan kun je gaan schaatsen op de naastgelegen ijsbaan. In de wintermaanden tovert Tallinn Harju Street in tot een winters tafereel. Bomen worden mooi versierd, een ijsbaan wordt opgebouwd en er worden loungebankjes neergelegd, zodat je heerlijk van het zonnetje kunt genieten. Als je even wilt opwarmen, moet je zeker een rondje op het ijs schaatsen en geniet daarna van een drankje in één van de koffiehuizen.

Alexander Nevski Kathedraal
Loop na het schaatsen door naar één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad; de Alexander Nevski Kathedraal. De Russisch-orthodoxe kerk is een plaatje. Je ziet de kathedraal al van veraf staan en is binnen ook prachtig. Helaas mag je binnen geen foto´s maken, maar een goede reden om zelf eens een kijkje te gaan nemen.

Kohtuotsa
Als je op zoek bent naar het mooiste uitzicht van de stad ga dan naar het uitkijkplatform van Kohtuotsa. Ik keek uit over een besneeuwd Tallinn en in de verte zag je de mooiste cruiseschepen de haven in varen. Zeg nu zelf. Het is een prachtig uitzicht toch?

Visittallinn
Het Verkeersbureau van Estland biedt diverse excursies aan waar je aan deel kunt nemen. Wat dacht je van een gratis wandeltour door de oude stad?. De Engelssprekende gids vertelt je meer over het bestaan van Tallinn en de bijzondere gebouwen die je er terug kunt vinden.

Kadriorg/Kalamaja
Natuurlijk heeft Tallinn niet alleen een oude stad wat een bezoekje waard is. Er zijn twee leuke wijken die je zeker niet mag overslaan. In Kadriorg vind je het oude paleis wat tegenwoordig een kunstmuseum is. Het paleis is ontworpen door een Italiaanse kunstenaar en ligt aan een prachtig park.

Een leuke wijk voor jongeren is Kalamaja. Kalamaja was voorheen een industriewijk, waar de herenhuizen tegenwoordig zijn omgetoverd tot hippe, gekleurde huizen. In het centrum van Kalamaja, Telliskivi, vind je leuke restaurants en winkeltjes.

De laatste avond besloten we toch in de oude stad een barretje op te zoeken. Het werd een Amerikaanse countrybar met live muziek. Na een paar drankjes konden we terugkijken op een heerlijk weekend Tallinn. Zeker een aanrader als je er een paar dagen tussenuit wilt.