Het sprookjesachtige Kopenhagen

De lente is niet alleen mijn lievelingsjaargetijde, maar het is voor mij tevens de lekkerste periode om op stedentrip te gaan. In april bezocht ik het sprookjesachtige Kopenhagen. Het deed sprookjesachtig aan vanwege de prachtig gekleurde huizen, bevroren slootjes en volle terrassen waar iedereen, onder een dekentje, genoot van een warm aperitiefje.

Pas na een goed ontbijt ben ik opgeladen om de dag goed te beginnen. In het hotel waar ik met mijn zus overnachtte, kwamen we niks tekort. Er stond elke ochtend een Deens ontbijt voor ons klaar. Toen we de lift uitstapte kwam de geur van vers gebakken Smørrebrød en croissants ons al tegemoet. Daarnaast genoten wij elke ochtend van yoghurt, muesli en heerlijk vers fruit.

Wij sliepen in hotel Fox op Jarmers Plads. Een trendy hotel, waar elke kamer zijn eigen stijl heeft. Van een kamer in Japanse sferen tot een babykamer voor volwassenen. Zelf hadden wij de roze kamer die nog best bescheiden was. Naast een roze tapijt was de kamer verder alleen ingericht met witte accessoires. Het hotel is inmiddels overgenomen door een nieuwe eigenaar en gaat verder onder de naam SP34. Vanuit het hotel loop je binnen 10 minuten naar Nyhavn.

Strøget
Onderweg naar Nyhavn kom je de leukste modezaakjes tegen. Kopenhagen is ook echt een modestad! Strøget is het winkelhart van Kopenhagen en autovrij. Je kunt dus in alle rust de etalages langs struinen. Ik ben een liefhebber van Scandinavische merken en kon mijn geluk niet op. Naast Strøget vind je Vestergade waar je ook leuke kledingmerken tegen komt. Van Louis Vuitton, Prada tot Friis & Company.

In de autovrije straten van de stad vind je naast de leukste boetiekjes ook een Lego Store. Waar iedereen in de bekendste steden in de rij gaat staan voor de M&M Store vonden wij deze rij terug voor de Lego Store. Gelukkig liep het snel door, waardoor we binnen een paar minuten al naar binnen konden. Ik stond versteld van het aantal verschillende soorten lego dat je hier kunt kopen. Uiteraard hangt er ook een behoorlijk prijskaartje aan. De klant voor mij moest 5000 Deense Kroon betalen, wat neer komt op een kleine €700,-. Ik hield het dus maar bij een klein souvenirtje.

Nyhavn
Wat is Nyhavn toch leuk om te bezoeken. Het is zeker één van de leukste plekjes van de stad. Je kijkt uit op de gekleurde huisjes en restaurants én vind hier het huis van Hans Christian Anderson. Niks is lekkerder dan hier even uit te rusten en langs te lopen.

Het huis van Hans Christian Andersen is tegenwoordig te bezoeken. Er is een museum gemaakt waar je de werken van de sprookjesschrijver kunt terugvinden.

De Kleine Zeemeermin
Als je aan Kopenhagen denkt, dan denk je aan de Kleine Zeemeermin. Dat ze klein is, kan ik nu beamen. Slechts 1,25 meter. Er voorbij lopen zal je echter niet zo snel doen, want het is er altijd ontzettend druk. Iedereen wilt met de hoofdpersoon uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Anderson op de foto.

Vanaf de Kleine Zeemeermin loop je zo door naar het paleis van de Koninklijke familie. Eén vleugel is tegenwoordig opengesteld voor publiek, zodat je een paar kamers kunt bewonderen. Op het moment dat wij er waren, vond de wisseling van de wacht net plaats. De wisseling van de wacht vind ik altijd leuk om te zien. Elk land pakt het toch net iets anders aan. Vanaf elke kant van het plein kwamen wachters aangelopen en na een klein kwartier stond iedereen weer op de juiste plek.


Christianshavn
Wat vind ik het toch heerlijk om door straatjes te lopen en niet te weten waar je uitkomt. Onderweg naar Christianshavn liepen wij langs een oude kunstenaarswijk. Een wijk dat dit niet op de planning stond, maar wel erg leuk was om toevallig te bezoeken. Mooie muurschilderingen en andere kunstobjecten vond je terug.

Christianshavn is een wijk met veel kanalen en het leukst is er dan ook met een rondvaartboot doorheen te varen. Stap onderweg uit om langs het water te genieten van een traditionele Deense lunch!

Wat leuke tips
#1. Food tour
In Kopenhagen kun je sinds kort een food tour lopen. Verspreid door de stad proef je diverse Noord-Europese hapjes. Er zijn ontzettend veel excursies die je kunt boeken. Informeer bij de tourist boards of in je hotel wat de leukste tour is om te doen.

#2. City trip met kinderen
Breng een bezoek aan het Guinness World Record Museum. Je komt hier achter leuke ontdekkingen. Wist je dat de reislustige Dennis Storm hier ook te vinden is? Met het losmaken van 69 bh’s in één minuut mag hij zichzelf ‘Wereldkampion bh’s losmaken met één hand’ noemen. Daarnaast kun je op de foto met de langste én dikste man ter wereld.

Sluit je stedentrip af met een bezoek aan Copenhagen Zoo.

#3. Even ontspannen
In Kopenhagen vind je heel veel parken. Als het zonnetje schijnt is het dan ook heerlijk om hier even te ontspannen met een goed boek.

#4. Winters Kopenhagen
Ben je van plan om Kopenhagen in de winter te bezoeken? Bezoek dan de kerstmarkt in Tivoli of ga schaatsen en warme chocolademelk drinken in één van de knusse restaurants.

#5. Een bezoek aan Zweden
Als je naast Kopenhagen een andere stad wilt bezoeken, dan kun je denken aan het Zweedse Malmö. Binnen 20 minuten sta je in Zweden! Je vind in Malmö diverse musea en nog meer Scandinavische modemerken.