Mijn do’s en don’ts voor én tijdens de reis

Je hoort het zo vaak dat je op dinsdag de aanbiedingen in de gaten moet houden voor de scherpste prijs of dat je moet wachten tot een last minute. Maar eigenlijk is dat helemaal niet waar. Wees flexibel en je vind de scherpste deal! Jelmer de Boer heeft hier zelfs een boek over geschreven; Thuisblijven is duurder. Een boek waar je de beste tips krijgt om vaak op vakantie te kunnen gaan en waar veel van mijn eigen theorieën naar voren komen.

#1. Do; maak een bucketlist en wees flexibel
Begin met het maken van een bucketlist. Mijn bucketlist is inmiddels een aantal pagina’s lang, maar elk jaar probeer ik weer een paar mooie landen af te strepen. Ook dit jaar ben ik begonnen met het maken van een vakantielijst voor 2018. Ik ben het jaar goed begonnen door een bezoek te brengen aan Jordanië en vlieg over 1,5 week naar het prachtige Estland. Daarnaast wil ik nog een mooie rondreis maken door Azië of Zuid-Amerika en sluit ik het jaar af met een stedentrip in Europa.

Als ik weet welk land ik graag wil bezoeken begin ik rustig met het oriënteren en het in de gaten houden van de vliegticketprijzen. Ondanks dat mei één van mijn lievelingsmaanden is om op vakantie te gaan kun je je beter niet vastklampen aan die gedachten. Je hoeft in mei de minste vakantiedagen op te nemen, maar doordat ik niet gebonden ben aan schoolvakanties wacht ik met boeken tot ik een scherpe deal gevonden heb. Bedenk voor jezelf wat je maximaal aan je vliegticket/vakantie wilt uitgeven. Zodra je dit weet kun je beginnen met oriënteren en vind je zo een scherp ticket. Alleen op deze manier kun je meerdere keren per jaar op vakantie!

#2. Do; reis alleen
Als je het nog nooit gedaan hebt is het zeker een aanrader om eens alleen het vliegtuig in te stappen. Alleen reizen heeft mijn ogen geopend. Je ontmoet niet alleen nieuwe mensen, je kunt je eigen plan trekken en het geeft mij rust en veel voldoening.

Kies voor een backpackland, zodat je veel soloreizigers tegen komt en je snel contact hebt met andere mensen. Azië is hét backpackcontinent en toch besloot ik niet in mijn eentje naar Azië te gaan. Het werd een rondreis door Canada. Een land waar je minder backpackers tegen komt, maar zeker niet de enige bent die met zijn rugtas het land doorkruist. Toen ik landde op Toronto dacht ik wel even, waar ben ik aan begonnen. Maar eenmaal in het hostel aangekomen en direct een Nederlands meisje die in Canada woonde ontmoet te hebben, wist ik dat mijn vakantie geweldig zou worden. En dat werd het zeker! Ik reisde met het openbaar vervoer en sliep in hostels waardoor ik veel aanspraak had. In 3,5 week heb ik zoveel mooie plekjes ontdekt. Misschien wel meer dan als je met een groep of als stel op vakantie gaat.

#3. Do; eet van de lokale keuken
Tegenwoordig kom je in elk land de grootste fastfood ketens tegen. Het is heel verleidelijk daar naar binnen te stappen, maar toch probeer ik dat niet te doen. De lokale keuken ontdekken is één van de leukste dingen die er is. In China kon ik kiezen voor gefrituurde zeester en sprinkhanen, maar ik sloeg deze delicatesse over. Wel at ik een traditionele hotpot. Ik kwam er al snel achter dat het niet echt mijn ding was, maar de avond daarna maakte heel veel goed. We gingen naar Autentic Sichuan in Beijing. De tafel stond vol met diverse vleesgerechten, pekingeend, pittige sperziebonen en tofu. Het eten was zo lekker dat ik letterlijk mijn vingers aflikte.

Toch zijn er ook landen waar het eten tegen valt. Cuba is daar een voorbeeld van. Het eten is niet echt gevarieerd, waardoor je elke dag rijst, kip en bonen eet. Jammer, maar bedenk dan dat je in een geweldige omgeving bent en geniet van dit bijzondere moment.

#1. Don’t; teveel spullen meenemen
Ik reis het liefst met mijn backpack. Naast dat het makkelijk te vervoeren is, kun je ook niet heel veel meenemen. Ik heb bewust een kleine backpack van 55 liter aangeschaft. Er kan maximaal 12 kilo in, waardoor je ook niet teveel gewicht op je rug meetilt. Er is echter één groot item wat altijd mee gaat in mijn backpack; mijn föhn. Waarom zou je denken? Het is een rare gewoonte dat ik denk dat mijn haar niet zit als het niet geföhnd is. Naast mijn föhn neem ik wat toiletartikelen en kleding mee. De tijd dat we niks in het buitenland konden kopen is geweest. Als je wat vergeten bent, kun je het snel op je vakantiebestemming aanschaffen.

Tip: In de meeste hotels, zeker in Azië, bieden ze een was service aan. Tijdens, maar zeker op de laatste dag van je reis je was laten doen en het schoon weer mee nemen in je koffer is een verademing. Als je thuis je backpack opent kan je schone, gestreken was direct de kast in.

#2. Don’t; je hele reis uitstippelen
Het liefst plannen we zoveel mogelijk in een korte vakantie. Deze fout heb ik zelf ook gemaakt toen ik naar Canada ging. Ik wilde naar de Niagara Falls én wildlife spotten. Het oosten en het westen moeten dan wel gecombineerd worden. In 3,5 week heb ik Canada doorkruist en bijna alles gezien wat ik wilde. Toch was ik na mijn vakantie heel erg vermoeid. Kies daarom eerder voor een kleiner gedeelte van het land, zodat je dat goed kunt ontdekken. Denk je daarna tijd over te hebben, dan kun je altijd nog wat extra’s plannen. Daarnaast zijn privé- of groepsreizen ook een aanrader. Je hoeft je niet druk te maken over wat je gaat doen, want dat is voor je uitgestippeld.

#3. Don’t; teveel foto’s maken
De fout die ik elke vakantie maak; teveel foto’s maken. Ik kom elke vakantie terug met duizenden foto’s. Slechts een kleine selectie deel ik met jullie. Probeer je niet te druk te maken of je de juiste foto hebt, maar sla de herinnering op. Geniet van het moment en kijk waar je staat! Het is makkelijker gezegd dan gedaan, want ik ga ook steeds de mist in. Toch probeer ik het in mijn achterhoofd te houden, zodat ik me niet druk hoef te maken over het perfecte plaatje. Het perfecte plaatje moet in je eigen hoofd zitten, zodat je er weer een prachtige herinnering bij hebt!