De leukste steden voor het voorjaar

Het voorjaar staat voor de deur. Tijd voor een leuke stedentrip! Maart, april en mei zijn de beste maanden om er even een paar dagen tussenuit te gaan. Mijn top 10 steden vind je hier.

#10. Reykjavik
Begin maart is de perfecte periode om naar Reykjavik af te reizen. Het kan er nog behoorlijk koud zijn, maar bij helder weer heb je kans om het prachtige natuurverschijnsel, het Noorderlicht, te aanschouwen. Bezoek de Hallgrímskirkja en geniet van een kleurrijk IJsland, ontspan in de Blue Lagoon en probeer één dag te besteden aan de Golden Circle. Vanuit Reykjavik rijd je langs diverse hoogtepunten waaronder Thingvellir, Geysir, Strokkur, Gullfoss en de krater Kerid.

#9. Kopenhagen
Naast modestad Parijs is Kopenhagen een perfecte stad voor de echte fashionista. Zelf ben ik een liefhebber van Scandinavische modemerken, dus ik kon mijn geluk niet op. In de autovrije straat, Stroget, vind je dan ook de bekendste merken terug. Naast de mooiste kledingzaken heeft Kopenhagen nog veel meer te bieden. Het is een compacte stad, want alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Pak een terrasje bij Nyhavn, bezoek de Kleine Zeemeermin of breng een bezoek aan het Guiness World Record museum.

#8. Antalya
Als je aan een stedentrip denkt, denk je niet gelijk aan de Turse badplaats Antalya. Toch is Antalya een geweldige stad voor een stedentrip. In de oude stad verdwaal je door de vele straatjes, je eet heerlijke vis in één van de vele visrestaurants aan de haven en koopt heerlijke noten en kruiden op de Bazaar.

#7. Londen
Op slechts een uurtje vliegen vanaf Amsterdam sta je in het centrum van Londen. De bekende bezienswaardigheden, zoals Buckingham Palace, the Big Ben en the Londen Eye kunnen zeker niet ontbreken tijdens jouw stedentrip. Maar neem ook de tijd om te picknicken in Hyde Park, te verdwalen in Notting Hill of de fiets te pakken en de geheime plekjes van de stad te ontdekken.

#6. Praag
10 jaar geleden bezocht ik Praag voor het eerst en ik had het geluk dat ik tijdens een SPRS.me trip weer naar Praag kon afreizen. Tien jaar geleden was Praag nog een plek waar weinig Nederlanders naar afreisde, maar de afgelopen jaren staat Praag in de top 10 van populairste steden. Ik begrijp wel waarom! De Karelsbrug is ´s avonds nog mooier dan overdag en via de brug zet je zo voet op het Oude Stadsplein waar de bekende klokkentoren staat. Bezoek daarnaast de grootste kerk van Praag, de Sint-Vituskathedraal en beklim bij de Burcht de trap voor een prachtig uitzicht over de stad.

#5. Boedapest
Boedapest bestaat eigenlijk uit twee delen. Het levendige Pest en het rustige stadsdeel Buda. De Kettingbrug die over de Donau loopt, verbind de twee delen met elkaar. Aan de Donau vind je het prachtige Parlementsgebouw. Ontspan overdag in één van de vele badhuizen of relax in het stadspark én sluit je avond goed af door een bezoek te brengen aan een voorstelling in het Operagebouw.

#4. Rome
Je hoeft maar een straatje in te lopen of de heerlijke geuren van verse pizza´s en pasta´s komen je tegemoet. In Italië begint mijn vakantie pas echt als ik in een restaurant geniet van de Italiaanse gastronomie. In deze Romeinse stad is de oudheid nog goed terug te vinden. Je ziet dit vooral in het beroemde Colosseum en Forum Romana. Gooi een muntje in de Trevi Fontein, zodat je nog eens terugkeert naar deze stad en maak je stedentrip compleet door een leuke kookcursus te boeken en het Vaticaan te bezoeken.

#3. Valencia
Ik vind het één van de leukste steden van Spanje. Het is een authentieke stad en alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. La Lonja, Torres de Quarts, Plaza la Reina en Ciutat de les Arts i les Ciències zijn de populairste. Valencia is een echte fietsstad en voor slechts €15,- per dag beschik je de hele dag over een fiets. Maak een rondje door het stadspark en sluit af bij één van de visrestaurants aan het strand.

#2. New York
Je moet er iets langer voor in het vliegtuig zitten, maar het is het helemaal waard. New York is een moderne stad waar ik me al snel thuis voelde. Wandel door Central Park, eet cheesecake in Soho, ga Top of the Rock en bezoek één van de bekendste musea.

#1. Barcelona
Barcelona staat voor mij niet voor niets op nummer 1. Ik heb op 5 minuten afstand van Nou Camp gewoond en heb in een half jaar tijd de leukste wijkjes van Barcelona ontdekt. Barcelona heeft het voordeel dat het naast prachtige cultuur ook een geweldig strand heeft. Loop over de boulevard richting La Barcelonetta en Barri Gotic voor de lekkerste tapasrestaurants of maak een stop bij Mercado de La Boqueria. Voor cultuur bezoek je de Sagrada Familia, Parc Guëll en Casa Battlo.