Eilandhoppen op de Canarische Eilanden

Van kleins af aan bezoek ik al de Canarische Eilanden. Het zijn heerlijke eilanden om zelf te gaan ontdekken. Ik huur dan ook het liefst een auto, zodat je in alle rust van het eiland kunt genieten. Als je een aantal weken vrij hebt en niet op één plek wilt blijven, combineer dan zeker eens twee bestemmingen. Met de snelboot zet je zo land op het volgende eiland. 

Lanzarote

Toen ik vijf jaar was ging ik voor het eerst naar Lanzarote. Lanzarote is hét vulkaaneiland van de Canarische Eilanden. Een bezoek aan het nationale park, Timanfaya, mag dan ook zeker niet ontbreken als je op Lanzarote bent. Het is de hoogste krater van het eiland en deels geopend voor publiek. De vulkaan is nog steeds actief en het lavagrind dat op de grond ligt is behoorlijk warm. Je kunt het lavagrind vastpakken om te zien hoe heet het is. In het begin voel je zowat niks, maar na een paar seconde ben je blij dat je het grind weer op de grond mag laten vallen.

In Timanfaya werken enthousiaste gidsen die je alles over de kraters kunnen vertellen én laten zien hoe actief hij kan zijn. Zo liet één medewerker een emmer water in een kuil in de grond vallen om te laten zien wat voor eruptie er omhoog kan komen. In het begin zie je slechts een klein beetje stoom, maar na 5 seconde spuit het grote hoeveelheid water meters de lucht in.

Guitiza y Tuguise
Guatiza hoort bij het bekende Tuguise. Je vindt hier één van César Manriques kunstwerken; Jardin de Cactus. In de cactustuin kun je meer dan 6.000 cactussen bewonderen. Dankzij het droge klimaat op Lanzarote heeft de tuin weinig onderhoud nodig en kunnen de cactussen hier goed leven. Als je in Guatiza bent, neem dan ook zeker even een kijkje in de grot om te zien hoe droog het eiland echt is.

El Golfo
Iedereen droomt van een vakantie met witte zandstranden, palmbomen en een heerlijke cocktail. Maar wist je dat je op Lanzarote een zwart strand hebt? Vlakbij El Golfo vind je dit natuurverschijnsel. Dankzij de vele rotsformaties is het zand zwart en het meer ernaast heeft een felgroene kleur vanwege de algen. Het is één van de toeristische trekpleisters van het eiland. Je kunt hier zelfs een Dromedaris tour doen. Ik deed de tour als kind en het is leuk om je dag in El Golfo mee af te sluiten.

Fuerteventura

Fuerteventura is het surfeiland van de Canarische Eilanden. Ik kijk altijd mijn ogen uit, maar zelf heb ik het nog nooit geprobeerd.

El Cotillo
El Cotillo is hét vissersdorp van Fuerteventura. Voor echte lekkere vis ga je dus naar deze stad. Als je ’s ochtends vroeg geniet van een prachtige zonsopkomst, varen de eerste vissersbootjes uit om rond het middaguur met heerlijke vis terug te komen. Het is een plek waar je naast de beste vis van het eiland, de mooiste zandstranden hebt. Toch is het geen plek waar veel toeristen tijdens hun vakantie verblijven. Wil je niet elke dag op hetzelfde plekje blijven? Verblijf dan één van je nachten in El Cotillo en geniet ’s avonds van een perfect bereide vis.

Betancuria
De voormalige hoofdstad, Betancuria, is een echte trekpleister. Je vindt hier een prachtige kerk, musea en veel souvenirwinkeltjes. Het centrum is klein, maar heel leuk om even doorheen te wandelen. Bij Mirador Betancuria vind je het uitzichtpunt van het eiland. Je geniet hier van het prachtige uitgetrokken landschap. Een echte aanrader als je op Fuerteventura bent.

Isla de Lobos
En ken je het onbewoonde eiland Isla de Lobos al? Ik ben er zelf nog niet geweest, maar het is een populair eiland voor wandelaars. Dit vulkanische eiland is prima te combineren met Fuerteventura.