De mooiste plekjes in Oost-Canada

Na maanden voorbereiden was het eindelijk zover. Ik mocht mijn backpack gaan inpakken om in 3,5 week Canada te gaan ontdekken. Eerst het Oosten en daarna op het vliegtuig om wildlife te spotten in het Westen.

Toronto

Ik begon mijn reis in Toronto. Toen de piloot de daling inzette, kreeg ik even een brok in mijn keel. Ging ik dit echt doen? In mijn eentje het op twee na grootste land ter wereld ontdekken? Zou ik me niet ontzettend eenzaam gaan voelen? Het waren vragen die even naar boven popte, maar na 3,5 week wist ik dat ik nog vaker alleen zou gaan reizen.

Toen ik de trein uitstapte en voor het eerst oog in oog stond met Toronto kreeg ik gelijk een flashback. Een aantal jaren geleden ben ik naar New York geweest en net als daar zag ik alleen maar wolkenkrabbers om me heen, veel foodtrucks en de stad heeft zelfs een kleine Times Square, ook wel Dundas Square genoemd.

In mijn hostel ontmoette ik direct een Nederlands meisje dat in Banff woont. Banff, de stad die ik twee weken later ook zou gaan bezoeken. Zij bezocht een aantal vrienden in Toronto en elke avond kon ik bij haar en haar vrienden aansluiten om de leukste feestjes en restaurants af te gaan.

Overdag besloot ik zelf de stad te gaan verkennen. Ik begon bij St. Lawrence market en de haven en ben doorgelopen naar de CN Tower. De CN Tower is de hoogste toren van Toronto en als je wilt kun je bovenin genieten van een prachtig uitzicht. Ik besloot de gok te wagen en ging top of the rock. Er was niks gelogen, want het was inderdaad schitterend om van het uitzicht over de stad te genieten!

Kensington Market
Een leuk winkeltje wat je moet bezoeken is een klein popcornwinkeltje bij Kensington Market. Als je op straat loopt, komen de zoete geuren je al tegemoet. Loop even naar binnen en kijk wat voor geweldige smaken ze allemaal verkopen. Vanaf Kensington Market loop je zo door naar China Town en de University of Toronto. De universiteit grenst aan Queens Park waar ik even besloot mijn voeten te laten rusten en te genieten van de zon. Ik had mazzel. Canada staat niet bekend als een warm land, maar ik heb elke dag heerlijk weer gehad en zowat geen regen gezien.

In Downton Toronto vind je Trinity Square Park en Dundas Square. In Trinity Square Park vind je het bekende Toronto sign. Iedereen wilt ermee op de foto om te laten zien dat ze in Toronto zijn. Ook ik kon het niet laten en besloot een selfie te maken. Daarna snel naar Dundas Square waar ik Aziatisch zou gaan eten met Mia en haar vrienden. Wat een heerlijk gerechtjes hebben we deze avond gegeten.

Toronto Island
Als je een middag de drukte wilt ontvluchten, dan is Toronto Island een aanrader. Huur een fiets of wandel over het eiland. Op Toronto Island is niet veel te doen, maar als je een dagje wilt relaxen is het een prima uitstapje.


Niagara Falls, één van de zeven wereldwonderen
Eén van de dingen die hoog op mijn lijstje stond deze vakantie was een bezoek brengen aan de Niagara Falls. Dat betekende vroeg op om een dagje door te brengen bij deze prachtige watervallen. Ik vond het ontzettend indrukwekkend om te zien en was blij dat ik aan de Canadese kant stond. Je hebt zo een prachtig uitzicht over beide watervallen en dat is veel mooier dan wanneer je de watervallen vanaf de Amerikaanse kant bezoekt. Uiteraard moet je ook de Canadian Hornblower op. Je vaart naar de watervallen toe en wordt kletsnat, ondanks de poncho die je krijgt, maar er was voor mij genoeg tijd over om op te drogen in de zon. Wil je meer lezen over mijn dag bij de Niagara Falls? Kijk dan bij mijn reisverslag; Niagara Falls.

Ottawa

Na Toronto stond Ottawa op mijn lijstje. Ik had gelezen dat er niet veel te doen was, maar je kunt de hoofdstad van Canada natuurlijk niet overslaan. Ik werd door een Canadees meisje naar mijn hostel gebracht. Zij bood een rit aan vanaf het treinstation en gaf me gelijk wat tips om alles uit Ottawa te halen.

Ik bracht 2 nachtjes door in een oude gevangenis dat is omgetoverd tot een hostel; Ottawa Jail Hostel. Elke ochtend wordt er een rondleiding verzorgt door één van de medewerkers. In een half uur leer je alles over het oude gevangenisleven. De cellen waren super klein en smal, maar werden alleen gebruikt om in te slapen. Overdag konden de gevangen werken en verblijven in de gezamenlijke ruimtes.

De gids vertelde dat één man voor diverse misdaden gestraft was. Patrick J. Wehlan was zijn naam. Zo scheen er tijdens zijn misdrijven ook een moord gepleegd te zijn. Helaas kon de politie de dader niet achterhalen, maar doordat de zaak te lang duurde, straften ze deze man nog meer. Hij zat 10 maanden in zijn cel en mocht daar niet uit. Na deze 10 maanden kreeg hij de doodstraf. Hij werd opgehangen onder het toeziend oog van 5.000 bewoners van Ottawa. De man had nog 1 wens en dat was begraven worden bij zijn familie. In plaats van deze wens te vervullen, besloten ze hem in de Mackanzie River te gooien waar iedereen naartoe ging die de doodstraf kreeg. Sinds dat moment schijnt het te spoken in het hostel en denken ze dat het allemaal te maken heeft met Patrick. Ik was daardoor blij dat ik die nacht nog maar één nachtje in het hostel hoefde te slapen.

Na de rondleiding liep ik langs Mackanzie River en moest ik steeds aan het verhaal van de gids denken. Ik besloot daarom maar om door te lopen naar Byward Market en Eldgin street. Dit zijn twee plekken die je niet mag overslaan als je in Ottawa verblijft. Hier heb ik twee avonden heerlijk gegeten en genoten van een drankje. Daarnaast is het leuk om langs Rideau River en Canal langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad te wandelen. Vergeet niet een kijkje te nemen in Basilique du Notre Dame en het parlementsgebouw.

Montréal

Wat is Montréal een grote stad. Veel te groot om alles in twee dagen te bezoeken. Ik stond daarom vroeg op om zoveel mogelijk te zien. Ik begon bij Parc du Montréal. In het park heb je een mooi uitzicht over de stad. Na een flinke klim ben je er nog niet, want dan zijn er nog 254 traptreden die je moet beklimmen voordat je boven bent. Het uitzicht is de klim zeker waard, want je hebt een prachtig uitzicht over de stad. Nu denk je misschien hoe weet ik dat het 254 traptreden zijn?! Ik besloot ze op de terugweg te tellen, omdat ik wel benieuwd was naar het aantal treden dat ik geklommen had.

Daarna vervolgde ik mijn weg naar Oratoire Saint-Joseph. Het is de grootste kerk van Canada en ik dacht dat het niet al te ver van het park gelegen was. Toen ik halverwege was, besloot ik toch maar een bus te pakken, want alles lopend te doen is in Montréal geen goede keus. De kerk ligt net buiten het centrum en is van buiten de moeite waard om te bezoeken. Van binnen vond ik hem een beetje tegenvallen en ik was daarom erg nieuwsgierig naar Basilique du Notre Dame, die ik de volgende dag ging bezoeken.

Basilique du Notre Dame
Van veraf herken je hem direct, de Notre Dame. Ik wilde direct een kijkje binnen nemen en ik stond met mijn mond vol tanden. Wat een plaatje is de kerk! Ik heb daarom de tijd genomen en alles goed in me opgenomen. Wat ben ik blij dat ik dit bezoek tot vandaag heb bewaard.

Na de basiliek ben ik naar een Japanse tuin en het Olympisch Park geweest. In 1976 vonden hier de Olympische zomerspelen plaats. Een bijzondere plek voor de ouders van één van mijn beste vriendinnen. Tijdens hun deelname aan de Olympische Spelen zijn ze verliefd geworden en ruim 40 jaar later nog steeds gelukkig getrouwd. Erg bijzonder om daarom dit bezoek te brengen.

Als je een bezoek brengt aan het Franse gedeelte van Canada dan moet je de traditionele lekkernij, Poutine, proeven. Patat met kaas en jus eroverheen. Je kunt nog kiezen voor diverse toppings erop. Het is even wennen, maar best smakelijk.Québec

Quebec staat bekend om de stad van de vele heuvels. De oude stad is omringd door een stadsmuur en steile heuvels met boven aan de heuvel Chateau Frontenac. Ik vond de oude stad echt geweldig! Het is klein, waardoor je rustig aan kunt doen om alles te zien. Begin je dag met een ontbijtje bij Paillard op Rue St. Jean. Je staat een half uurtje in de rij, maar geniet daarna wel van een echt Frans croissantje. Het is het wachten daarom meer dan waard!

Het leukste straatje van Quebec vond ik Petit Champlain. Erg leuk om een kijkje te nemen in de vele boetiekjes en souvenirwinkels. De ene straat is omringd door kunstenaars, de andere met kleine boetiekjes en een straat ernaast vind je allerlei leuke restaurants. Ook in Quebec vind je een Basilique du Notre Dame. Daarnaast is er een Christmas shop gevestigd die het gehele jaar geopend is. Je wordt binnen al ontvangen met kerstmuziek en elke toerist neemt toch even een kijkje of zij wat leuks kunnen meenemen voor in de kerstboom. Ondanks dat ik in mei in Canada was, vond ik het erg leuk om te bezoeken. Ook erg leuk om te bezoeken is Citadelle, het oudste militaire gebouw van Canada.

Elke stad in Oost-Canada is anders en uniek. Ik vond het heel gaaf om in zo’n korte tijd vier totaal verschillende steden te ontmoeten. Het ene moment sta je bij de Niagara Falls en het andere moment bestel je in het Frans een poutine. Een geweldig begin van mijn reis door Canada. Mijn volgende stop is Calgary. Lees in ‘De mooiste wandelroutes in West-Canada’ meer over mijn Canada reis.