Bucketlist; IJsland

Eén van de bestemmingen die zeker op je bucketlist moet staan, is IJsland. Wow, wat is IJsland bijzonder en mooi! Watervallen, gletsjers, warmwaterbronnen, vulkanen en het Noorderlicht. Kom in ‘the middle of nowhere’ helemaal tot rust op deze adembenemende bestemming.

Helemaal zen in de Blue Lagoon
Je vakantie op IJsland begint pas echt met een bezoek aan de Blue Lagoon. De bekende warmwaterbron waar je in een temperatuur van 38 ℃ heerlijk kunt ontspannen. We landden rond 2 uur ‘s middags op Keflavik Airport, haalden onze huurauto op en reden direct door naar de Blue Lagoon. In complete rust genieten van een prachtige zonsondergang. Echt een voordeel als je in de winter naar IJsland afreist. Het is er maar 5 uur per dag licht, wat je vakantie nog bijzonderder maakt.


The Golden Circle
Eén van de routes waar IJsland bekend om staat, is the Golden Circle. Vanuit Reykjavik rijd je langs diverse hoogtepunten waaronder Thingvellir, Geysir, Strokkur, Gullfoss en de krater Kerid. Voor mij persoonlijk was het hoogtepunt de geiser Strokkur, die om de 5 à 10 minuten uitbarst. Je hoort de geiser borrelen en dan is het eindelijk zover; een prachtige en gigantische eruptie, vlak voor je neus!

Gullfoss is één van de populairste watervallen van IJsland. Je hebt daar een prachtig uitzicht op de Gullfosskloof. Op het moment dat we naar de waterval toeliepen, hoorde je het water al naar beneden vallen. Als je er dan eenmaal voor staat, is het zo’n bijzonder moment. Ik dacht terug aan mijn tijd in Canada toen ik voor de Niagara Falls stond. In sommige opzichten lijken ze best wel op elkaar.Na Gulfoss reden we door naar Kerid. De krater Kerid ligt aan een andere ringweg en je moet zeker de tijd nemen hier even voor om te rijden. De krater ligt op 55 meter diepte. We besloten om langs de krater te lopen, maar ook naar beneden te gaan voor een nog beter uitzicht. Een bezoek aan IJsland in de winter betekent namelijk ook dat je af en toe slecht en mistig weer hebt. Dat hadden wij toen ook, dus toen we eenmaal aan de onderkant van de krater stonden, konden we onze ogen pas écht uitkijken.


Na deze indrukwekkende route kwamen we aan bij onze Bed & Breakfast. Hier werden we zeer aangenaam verrast door het Noorderlicht! Helaas niet het groene licht wat je verwacht, maar wel witte, dansende wolken die voorbij kwamen. De hele avond bleven we naar de lucht starten, maar vanwege het slechte weer kwam het Noorderlicht niet door. Gelukkig was dit pas dag twee, dus hield ik goede moed om het in de loop van de dagen toch nog te zien.

Seljalandsfoss & Skogafoss
In IJsland vind je om de tien minuten een waterval, maar de drie mooiste zijn toch wel die van Seljalandsfoss, Skogafoss en Svartifos. De waterval Seljalandsfoss is bijzonder, omdat je er niet alleen voor kunt staan, maar ook achterlangs kunt lopen. Je moet wel over wat rotsen klimmen, maar daar krijg je geen moment spijt van! Skogafoss is één van de bekendste én grootste watervallen van IJsland. Betreed de 527 traptreden, zodat je op een hoogte van 60 meter een indrukwekkend uitzicht hebt op de bovenkant van de waterval.

Skaftafell National Park
Er wordt gezegd dat je in Skaftafell de meeste kans hebt om het Noorderlicht te zien. We besloten daarom om hier een nacht te verblijven om hopelijk het groene lichtverschijnsel te kunnen zien. Helaas was het ons deze vakantie niet gegund en moesten we het laten bij de dansende witte wolken die wij eerder mochten aanschouwen.

Toch heeft Skaftafell nog veel meer te bieden. Het is een prachtig gebied waar je heerlijk kunt wandelen. Er zijn een aantal routes uitgestippeld en we besloten als eerste een bezoek te brengen aan de Vatnajökull-gletsjer, die je al kilometers van tevoren ziet liggen. Je kunt er wandelen of een sneeuwscooter huren, maar met de gletsjer 10 meter voor ons besloten we gewoon te genieten van het uitzicht. We keken onze ogen uit en konden ons niet voorstellen dat we op zo’n kleine afstand van dit prachtige hoogtepunt stonden. Je denkt dat er een keer een einde moet komen aan de prachtige dingen die je ziet, maar in IJsland was dat niet zo. Elke dag stonden wij weer oog in oog met een andere natuurverschijnsel!

Svartifos, de zwarte waterval, ligt midden in Skaftafell. Het is slechts 2 kilometer lopen, maar houd er rekening mee dat je veel moet klimmen om deze waterval te zien. Eenmaal aangekomen, heb je wederom een geweldig uitzicht.

Het gletsjermeer Jökulsárlón
Grenzend aan de hoofdweg vind je Jökulsárlón en dit is absoluut één van de beste tips die ik je kan meegeven. Wandelen over het zwarte strand, langs de grote, wit-blauwe ijsschotsen is zo bijzonder. Het lijkt alsof je een andere wereld instapt en ergens in Alaska of op de Noordpool rondloopt. Dat zoiets moois op slechts drie uur vliegen van Nederland te vinden is, had ik niet kunnen bedenken. Lopend op of naast de ijsschotsen schiet je de mooiste foto’s. Op het moment dat wij er waren, werd er zelfs een fotocursus gegeven aan diverse studenten. In de zomer worden er excursies georganiseerd, zodat je langs de ijsschotsen kunt varen. Ik kan me niet voorstellen hoe mooi dat zou moeten zijn!

Afsluiten in bruisend Reykjavik
Na nog een korte stop in Vik was Reykjavik ons eindpunt. Reykjavik is een pittoreske stad, die al heerlijk in kerstsferen gewikkeld was. De ijsbaan was aangelegd, alle straten waren versierd en de cafés zaten vol met mensen die aan het genieten waren van hun warme chocolademelk. In Reykjavik zijn de Hallgrímskirkja en het operagebouw Harpa het bekendst. De Hallgrímskirkja is de grootste kerk van IJsland. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de kleurrijke huizen van de stad. In Reykjavik kun je heerlijk shoppen en wandelen langs de haven, maar ga ook zeker langs bij Baejarins Beztu Pylsur. Hier hebben ze de beste hotdogs van IJsland! ’s Avonds is het heerlijk vertoeven in één van de bars of restaurants in Reykjavik.

Wij konden na Reykjavik terugkijken op een vakantie om nooit te vergeten. Een bestemming waar je voor moet sparen, want het eten en drinken is hier ontzettend duur. Maar wat is deze bestemming de moeite waard! Het is één van de mooiste bestemmingen die ik bezocht heb. Ik heb nog nooit zulke gastvrije mensen ontmoet als in IJsland en wat een geweldige natuurverschijnsels heb ik hier gezien! Een plek op aarde waar ik zeker nog zal terugkeren!