De leukste plekjes van Rome

Even een paar dagen geen koolhydraten en calorieën tellen. Voor het heerlijke eten en drinken moet je in Italië zijn! Op vakantie naar Italië betekent voor mij zoveel mogelijk ijsjes eten als ik wil en elke dag genieten van de Italiaanse keuken. Je hoeft maar een straatje in te lopen of de geuren van verse pizza’s en pasta’s komen je tegemoet. Wat houd ik toch van de Italiaanse keuken! Het liefst met een mooie wijn erbij om het plaatje helemaal compleet te maken.

Rome was de eerste bestemming die ik alleen bezocht heb. Misschien niet de eerste stad waar je aan denkt als je alleen op vakantie gaat, want wat is het een romantische stad.

De eerste indrukken van de stad
Ik heb zo genoten van het ontdekken van de oudheid van deze stad. Er is veel te zien, maar alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Eerst een bezoek aan de bekendste fontein van Rome: de Trevi Fontein. Al op een kilometer afstand werd er op bordjes aangegeven waar de Trevi Fontein zich bevond. Ik liep er alleen bijna voorbij. Op het moment van mijn bezoek aan de stad waren ze de Trevi Fontein aan het restaureren. Het helderblauwe water was eruit gehaald. Ik had nooit gedacht dat ik een muntje in een lege fontein zou gooien, maar ik besloot toch een gokje te wagen. Pas een paar uur was ik in Rome, maar ik wist al dat ik een keer terug wilde komen.
Met de hoop dat mijn wens uit gaat komen, vervolgde ik mijn weg richting het Pantheon en de Spaanse Trappen. Ik liep naar boven om te genieten van het uitzicht, maar ging, net als de vele toeristen met mij, even zitten op de trap.

Het indrukwekkende Vaticaanstad
De tweede dag stond in het teken van het Vaticaan. Vaticaanstad vond ik heel indrukwekkend. In Rome kun je bijna op elke hoek van de straat een kerk bewonderen. Alle kerken hebben hun eigen uitstraling en zien er weer anders uit. Een bezoek aan het Vaticaan kon daarom niet uitblijven.

Bezoek de Vaticaan vroeg in de ochtend, zodat je niet te lang in de rij hoeft te staan. Zelf was ik rond 09.30 uur bij het Vaticaan en toen stond er al een behoorlijk lange rij. Logisch, want wie wilt nu niet de St. Pietersbasiliek bewonderen.

Ik viel op door een groep Chinezen die vooraan in de rij stonden. Ik maakte een praatje en in ruil van dat ik met ze op de foto ging, sloot ik vooraan in de rij. Eenmaal binnen weet je niet waar je moet beginnen met kijken. Er is zoveel te zien in de basiliek. Van Pausen die opgebaard liggen tot een prachtige architectuur. Je kunt een mis bijwonen of een kaarsje aansteken voor een dierbare. Het Vaticaan is een totaal andere stad als je daar voor het eerst komt. Neem dan ook zeker de tijd om deze te bezoeken en loop op de terugweg langs rivier de Tiber terug naar de stad.


Op naar het Colosseum
Naast dat het de beroemdste amfitheater van de Romeinse tijd is, is het Colosseum ook één van de zeven moderne wereldwonderen. In dag- en nachtlicht straalt het Colosseum. Doe de tour en ontdek de geschiedenis. Zelf maakte ik de fout om zonder gids op pad te gaan. Hierdoor ervaar je het Colosseum heel anders en veel minder intens. Maak deze fout dus niet en combineer je bezoek met het naastgelegen Forum Romanum.


Terug in de tijd van de Romeinse oudheid
Forum Romanum (het centrum van Rome in de oudheid) ligt naast het bekende Colosseum en het monument van Victor Emanuel. Het monument is gebouwd van wit marmer en binnenin vind je een museum. Je kunt er voor kiezen om helemaal naar boven te gaan en te genieten van een Italiaanse cappuccino én een prachtig uitzicht over de stad.

Op zoek naar het sleutelgat
Rome telt zeven heuvels en ik besloot één ervan te beklimmen. Onderweg een tussenstop gemaakt om mijn hand in the Mouth of Truth te leggen, en daarna mijn klim te vervolgen. Weer genoot ik van het uitzicht over de stad, maar besloot nog wat verder te klimmen. Je komt vanzelf uit bij het bekende sleutelgat van Rome. Als je een blik went door het sleutelgat zie je aan het einde van de tunnel de St. Pieter in al zijn glorie staan. Als je tijd over hebt, is het zeker leuk om even een kijkje te nemen door het sleutelgat. Een toeristische attractie, maar dat is toch ook waarom we deze Italiaanse stad bezoeken?!

Lunchen in park Villa Borghese
In de zomermaanden is het heerlijk vertoeven in Rome. Misschien iets te warm voor de gemiddelde Nederlander, maar daar hebben ze in Rome aan gedacht. Door de hele stad vind je waterkraantjes waar je vers drinkwater uit kunt halen. Ook is het weer een goed excuus om elke dag een Italiaanse gelato te bestellen.

Bezoek park Villa Borghese om te ontsnappen aan de drukte van de stad en kom even helemaal tot rust. Wandel door het park of huur een fiets of Segway. Als je met kinderen in Rome bent, is het leuk om een bootje te huren en over het water te varen. Zelf besloot ik een goed boek mee te nemen en een lekkere lunch, zodat ik van het mooie weer kon genieten. Je kunt via diverse ingangen het park inlopen, maar het mooiste is vanaf Piazza del Popolo (het Plein van het Volk). Eenmaal boven geniet je namelijk weer van het uitzicht over Rome.

Tip; verdwaal in de straatjes
Dit is maar een kleine greep van wat ik in de stad gezien heb. Ik wil je dan ook nog maar één tip mee geven en dat is verdwaal in de straatjes. Ik vind dat altijd fijn om te doen, want zo kom je op plekjes waar je anders nooit zou komen. Zeker als je in een straatje loopt waar weinig toeristen zijn, kun je een heerlijk pizza of pasta nuttigen voor een scherpe prijs. Het eten in Rome is namelijk verrukkelijk, de mensen zijn super vriendelijk en het is een ideale stad waar je alles te voet kunt ontdekken. Ik heb het muntje al in de Trevi Fontein gegooid, maar had ik dit niet gedaan, dan zou ik zeker nog eens terug gaan naar deze stad! Dit keer wel met mijn geliefde, want het mooiste is om deze stad met zijn tweeën te ervaren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *