Op zoek naar de Maya’s!

Je kunt in Mexico en Guatemala verschillende Maya-routes rijden. Beter nog om deze twee bestemmingen te combineren en alles te leren over de geschiedenis van de Maya’s.

De witte zandstranden van Cancun
We verbleven 9 dagen in het zonnige Cancun. Veel tekort voor zo’n groot land als Mexico. Yucatán is de deelstaat van Mexico waar alle toeristen op af komen. Ze genieten van een paar dagen strand of gaan op zoek naar de Maya’s. Wij besloten dit te combineren. Doordat we maar 9 dagen bleven wisten we dat we niet alles van Yucatán konden zien. We genoten van witte zandstranden, helderblauw water en het heerlijke Mexicaanse eten. In Cancun vind je namelijk de mooiste zandstranden van Mexico.

Op naar de Maya’s in Chichén Itza
Op de derde en vierde dag van onze vakantie hadden wij een huurauto tot onze beschikking. De huurauto hadden we vooraf in Nederland gereserveerd. Ze hadden alleen een klein foutje gemaakt, waardoor we een mooie upgrade kregen; een splinternieuwe Volkswagen Vento. Een heerlijke auto om door Mexico te rijden. Rijden in Mexico is prima te doen. Tuurlijk moet je goed opletten, zoals je dat in elk land doet, maar in Mexico kan het nog weleens voorkomen dat er om de paar honderd meter een tope ligt; een Mexicaanse drempel waar je niet te hard overheen moet rijden. Ze vallen vaak niet op, dus extra belangrijk om goed op te letten. Vergeet voordat je op weg gaat niet wat Mexicaanse peso’s mee te nemen. Als je onderweg pech hebt of je komt in de problemen, is het handig dat je de politie zo kunt omkomen.

We vertrokken voor zonsopkomst om stipt om 08.00 uur aan te komen bij Chichén Itza. De temperaturen lopen in Mexico snel op, waardoor het om 08.00 uur ‘s ochtends al meer dan 25 graden was. Bij Chichén Itza is geen beschutting, dus vertrek op tijd en neem genoeg water mee.

Chichén Itza behoort tot de zeven wereldwonderen en is één van de belangrijkste steden van de Maya’s. Iedereen komt voor de piramide van Kukulcán, die te vinden is in het midden van Chichén Itza. Maar er is nog veel meer! Ruim 2 uur zijn we langs de mooiste piramides gelopen. De tempel met zijn 1000 zuilen en het nonnenklooster vond ik, naast Kukulcán, de mooiste.

De piramide van Coba
Wat jammer is, is dat je een aantal jaar geleden de piramide van Kukulcán nog mocht beklimmen, maar nu helaas niet meer. Coba is de plek waar je de piramide nog op mag, dus vervolgde wij onze weg naar het kleine plaatsje Coba.

We besloten een fiets te huren en naar boven te rijden. Onderweg kwamen we een paar ruïnes tegen en opeens sta je oog in oog met de steile piramide van 128 traptreden. Ik besloot de gok te wagen en klom omhoog. Pas toen ik boven stond, merkte ik hoe steil het was en bedacht ik me dat ik ook nog naar beneden moest. Dat was een zorg voor later. Eerst maar genieten van het prachtige uitzicht over het oerwoud. Na een aantal foto’s geschoten te hebben, begon ik aan mijn daling. Ik had hier nog wel willen blijven om de zon te zien ondergaan, maar wist dat we nog een behoorlijk eind terug moesten rijden naar Cancun. Van de daling heb ik nog drie dagen last gehad. Het was behoorlijk steil en je maakt bewegingen die je niet zoveel maakt. Gelukkig hoefde ik de dagen erna niet veel, een beetje uitrusten op het Caribische strand.

Langs de kust naar Tulum
De tweede dag dat wij onze huurauto tot onze beschikking hadden, gingen we naar een andere bekende Mayastad: Tulum. Tulum is gelegen aan de kust, wat de piramides nog mooier maken. Je hebt een prachtig uitzicht over de Caribische Zee. Na alle piramides gezien te hebben, kwamen we er al snel achter dat we de verkeerde route gereden hadden. Chichén Itza is niet alleen de bekendste, maar toch ook wel de mooiste en meest bijzondere Mayastad. Staat het op jouw lijstje om beide ruïnes te bezoeken? Begin bij Tulum, zodat je het pareltje tot het laatste bewaard.


Na Tulum was het tijd om terug te rijden naar Cancun, maar eerst een tussenstop te maken bij Akumal Beach. Akumal Beach is één van de bekendste stranden van de staat Yucatán. Je kunt hier snorkelen met schildpadden of heerlijk uitrusten op het strand. Wij kozen voor het laatste, omdat we best laat aankwamen bij Akumal Beach. Te laat om ook nog een stop te maken bij één van de cenotes. Een cenote is een water bevattende grot waar je in kunt zwemmen. Iets wat je zeker moet doen als je in Mexico verblijft. Dit staat dus zeker op mijn lijstje wanneer ik terug ga naar Mexico. Net als de hoofdstad van Yucatán, Merida.

Coco Bongo
Na onze Maya-route gereden te hebben, hadden we nog een paar dagen om te ontspannen op het strand. Even bijkleuren en niet denken aan het toen regenachtige Nederland. In de avonden genoten wij van beachparty’s, de shoppingmalls en een bezoek aan één van de bekendste clubs van Cancun: Coco Bongo. Zodra je het vliegtuig uitstapt, zie je de reclameborden van Coco Bongo al hangen. Dit mag je dus blijkbaar niet missen als je in Mexico bent. Na een avond in de Coco Bongo te zijn geweest, vind ik ook zeker dat je dit niet mag missen. Ik had in het begin geen idee wat ik kon verwachten, maar wat een geweldige show hebben wij gezien. Tijdens de drie uur durende show gebeuren er zoveel mooie dingen, continu ben je met de voetjes van de vloer en zing je mee op de leukste hits. Zeker een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *